augusztus 13, 2022

Androbit techmagazin

Az Androbit tényeken alapuló híreivel, exkluzív videofelvételeivel, fotóival és frissített térképeivel maradjon naprakész Magyarország legfrissebb fejleményein.

Alapértelmezett műszaki beállítások, amelyeket azonnal ki kell kapcsolni

Alapértelmezett műszaki beállítások, amelyeket azonnal ki kell kapcsolni

Van egy fülbemászó mondás, amely értékes leckét ad személyes technológiánkról: Sátán retardált.

Ez a közmondás azokra az alapértelmezett beállításokra utal, amelyeket a technológiai vállalatok mélyen beágyaznak az általunk használt eszközökbe, alkalmazásokba és webhelyekbe. Ezek a beállítások általában azt eredményezik, hogy adatokat osztunk meg tevékenységeinkről és tartózkodási helyünkről. Általában le is tilthatjuk ezt az adatgyűjtést, de a cégek megnehezítik a menük és gombok észrevételét, valószínűleg abban reménykednek, hogy nem módosítjuk azokat azonnal.

Az Apple, a Google, az Amazon, a Meta és a Microsoft általában azt akarja, hogy hagyjunk bekapcsolva néhány alapértelmezett beállítást, állítólag azért, hogy megtanítsák az algoritmusaikat és észleljék a hibákat, megkönnyítve a termékeik használatát. A szükségtelen adatok megosztása azonban nem mindig szolgálja a mi érdekünket.

Ezért minden általunk használt technológiai terméknél fontos, hogy szánjunk egy kis időt a menük, gombok és kapcsolók nézegetésével, hogy csökkentsük a megosztott adatok mennyiségét. Íme egy egyszerűsített útmutató számos alapértelmezett beállításhoz, amelyeket én és más műszaki írók mindig módosítunk.

Az iPhone készülékeken a felhasználók megnyithatják a Beállítások alkalmazást, és beléphetnek az Adatvédelem menübe a módosításhoz Hogyan osztják meg az adatokat? Az alkalmazás és a webhely használatáról. (Az Apple technikailag megköveteli az emberektől, hogy engedélyezzék ezeket a beállításokat, amikor új iPhone-t aktiválnak, de ezek a lépések könnyen kimaradhatnak. Ezek a tippek letiltják az adatmegosztást.)

  • Válassza a Követés lehetőséget, és kapcsolja ki az Alkalmazások nyomkövetési kérelmet. Ez azt mondja az összes alkalmazásnak, hogy marketingcélból ne osszanak meg adatokat harmadik felekkel.

  • Válassza ki az Apple-hirdetéseket, és kapcsolja ki a személyre szabott hirdetéseket, hogy az Apple ne tudja felhasználni az Önre vonatkozó információkat arra, hogy célzott hirdetéseket jelenítsen meg Önnek az App Store-ban, az Apple News-ban és a részvényekben.

  • Válassza az Analytics és optimalizálás lehetőséget, és kapcsolja ki az iPhone Analytics megosztása lehetőséget, hogy megakadályozza, hogy iPhone készüléke adatokat küldjön az Apple-nek termékeinek fejlesztése érdekében.

  • Válassza a Helyszolgáltatások lehetőséget, koppintson a Rendszerszolgáltatások elemre, és kapcsolja ki az iPhone Analytics, Routing and Traffic funkciót, hogy az eszköz ne ossza meg földrajzi adatokat az Apple-lel az Apple Maps fejlesztése érdekében.

READ  CD Projekt Red "Still Improving" Cyberpunk 2077

A Google-termékek, köztük az Android telefonok és az olyan webszolgáltatások, mint a Google Keresés, a YouTube és a Google Térkép, a Google fiókokhoz vannak kapcsolva, az adatkezelés módosítására szolgáló vezérlőpult pedig a webhelyen található. myactivity.google.com.

  • Mindhárom kategóriában – Internetes és alkalmazástevékenység, Helyelőzmények és YouTube-előzmények – állítsa be az Automatikus törlést a három hónapnál régebbi tevékenységek törléséhez. Így a Google ahelyett, hogy állandó előzményeket hozna létre minden keresésről, megvizsgálja a 90 napnál régebbi bejegyzéseket. A közelmúltban még mindig hasznos ajánlásokat tud adni a legutóbbi keresések alapján.

  • Az Android telefonokkal kapcsolatos további tanácsok Ryne Hagertől, a technikai blog szerkesztőjétől származnakAndroid PoliceAz Android újabb verziói lehetővé teszik az emberek számára, hogy a pontos tartózkodási helyük helyett hozzávetőleges tartózkodási helyüket osszák meg az alkalmazásokkal. Sok alkalmazás esetében, például az időjárási szoftverek esetében, a hozzávetőleges adatok megosztása a megoldás, a pontos földrajzi adatok pedig csak szoftverrel oszthatók meg. hogy helyesen kell dolgoznia, mint például a leképezési alkalmazások.

A legfontosabb Meta beállítások egy fájlon keresztül érhetők el Privacy Checker A beállítások menüben. Íme néhány fontos lépés a munkáltatók és marketingszakemberek leskelődésének megelőzésére:

  • A „Ki láthatja, hogy mit osztasz meg”, válassza a „Csak én” lehetőséget azoknak az embereknek, akik hozzáférnek az ismerőslistájához és az Ön által követett oldalakhoz, és válassza az „Ismerősök” lehetőséget azoknak, akik láthatják születésnapját.

  • A „Hogyan találhatnak meg téged a Facebookon” részben válassza a „Csak én” lehetőséget azoknak az embereknek, akik e-mailben vagy telefonszámon kereshetnek rád.

  • A Facebook hirdetési beállításainál kapcsold ki a Kapcsolati állapot, a Munkaadó, a Beosztás és az Oktatás kapcsolóit. Így a marketingszakemberek nem jeleníthetnek meg célzott hirdetéseket ezen információk alapján.

Az Amazon bizonyos mértékig szabályozza az információk megosztását webhelyén és termékeiben, például az Alexa és a Nest kamerákon keresztül. Két beállítást ajánlok kikapcsolni:

  • Az Amazon tavaly indult Amazon Sidewalk, egy olyan program, amely az újabb Amazon-termékeket automatikusan megosztja az internetkapcsolatokkal más közeli eszközökkel. A kritikusok szerint a Sidewalk ajtókat nyithat a rossz szereplők előtt, hogy hozzáférhessenek az emberek adataihoz.

    Az Echo hangszóró letiltásához nyissa meg az Amazon Alexa alkalmazást, és koppintson a Továbbiak elemre a képernyő jobb alsó sarkában. A Beállítások részben koppintson a Fiókbeállítások elemre, válassza az Amazon Sidewalk lehetőséget, és kapcsolja a Sidewalk funkciót Ki értékre.

    A Ring kamera esetén a Ring alkalmazásban érintse meg a háromsoros ikont a jobb felső sarokban, majd érintse meg a Vezérlőközpont elemet. Nyomja meg az Amazon Sidewalk gombot, és állítsa a gombot kikapcsolt helyzetbe.

  • Az Amazon webhelyén egyes bevásárlólisták – például a kívánságlistára mentett tételek – alapértelmezés szerint meg vannak osztva a nyilvánossággal, ami információkat tárhat fel. látogatás a listáidat oldalt, és állítsa be az egyes bevásárlólistákat a magánélet védelmére.

READ  A középkategóriás iPhone-ok nem rendelkeznek a legújabb Apple chipekkel

A Windows PC-k alapértelmezés szerint számos adatmegosztási beállítást tartalmaznak, hogy a Microsoft, a hirdetők és a webhelyek többet megtudjanak rólunk. Ezeket a beállításokat a Beállítások menü megnyitásával, az Adatvédelem és biztonság, majd az Általános elemre kattintva érheti el.

A Windows legrosszabb alapértelmezett beállításának azonban semmi köze az adatvédelemhez. Amikor a Wirecutter Editor Kimber Streams új laptopokat tesztel, az egyik első lépése az, hogy megnyitja a hangmenüt, és válassza a No Sounds lehetőséget, hogy elnémítsa a sok bosszantó ütemet, amely akkor szólal meg, ha valami elromlik a Windows rendszerben.